Danske OL-atleter skal corona-vaccineres nu

 In Nyheder

Af Kristoffer Barfod, formand og Niels Christian Kaldau, Dansk Idrætsmedicinsk Selskab

”Lasse Norman er ramt af COVID-19 og kommer ikke med til OL i Tokyo. Dermed har Årets Idrætsnavn, det danske banelandshold i cykling og Danmark tabt den sikreste medalje til sommerens OL”. Sådan kunne scenariet være, hvis de danske OL-atleter ikke vaccineres imod COVID-19 og kommer foran i køen i vaccinationsprogrammet.

OL er en historisk begivenhed, der for den enkelte atlet kan være livsændrende. Men det er mere end det. Det er nationalfølelse og fælleskab. Det er politik og millionudgifter for Team Danmark, DIF og i nogle tilfælde enorme summer for den enkelte atlet. OL er kronen på værket og endemålet for fire års hårdt arbejde.

I Dansk Idrætsmedicinsk Selskab mener vi, at OL-atleterne skal vaccineres hurtigst muligt, så Danmark ikke risikerer at miste atleters deltagelse ved OL. Der er ingen tid at spilde. Hver dag smittes aktuelt ca. 2000 danskere med COVID-19 og den næste kan være Lasse Norman, Pernille Blume eller Viktor Axelsen. I værste tilfælde får atleterne betændelse i hjertemusklen eller lungefunktionsnedsættelse, der umuliggør træning på eliteniveau. Simple afbræk på to-tre uger kan vise sig at være fatale i idrætsgrene som svømning, roning og banecykling, hvor marginaler kan afgøre forskellen på succes og fiasko.

Atleterne skal opprioriteres og skubbes foran den almene befolkning i vaccinationskøen. En OL-medalje er ikke vigtigere end menneskeliv, men OL-atleterne bør allerede vaccineres nu. Det vil ikke være på bekostning af svækkede danskere eller frontlinjepersonale på plejehjem og i sundhedsvæsenet. Vaccinationen af atleterne kan sagtens foretages uden indflydelse på det igangværende vaccinationsprogram.

I tråd med IOC skal det være valgfrit for atleterne, om de vil vaccineres eller ej. Atleterne skal dog forstå, at det ikke kun er egne OL-drømme men også andre udøveres drømme, de sætter på spil, hvis de videregiver smitte. Endeligt bør atleterne udvise samfundssind over for andre danskere og de japanske værter gennem vaccination. De skal ikke bekymre sig om bivirkninger, da de milde bivirkninger er langt mindre alvorlige end COVID-19, og de alvorlige bivirkninger er yderst sjældne.

OL-atleterne adskiller sig fra øvrige professionelle atleter, som superligaspillere i fodbold eller professionelle cykelryttere. I Dansk Idrætsmedicinsk Selskab anbefaler vi således ikke, at man prioriterer øvrige professionelle atleter fremfor den almene befolkning.

Kom nu Magnus Heunicke. Få iværksat vaccination af de dansk OL-atleter, så vi alle med ro i sindet kan glæde os til i fælleskab og uden afstand at nyde danske OL-bedrifter og juble over OL-medaljer til Danmark.

 

 

Recent Posts

Leave a Comment