Kære DIMS medlem
 

DIMS’ Jobbørs

Har du interesse for idrætsmedicin og drømmer du om at anvende dine kompetencer klinisk som læge for et hold eller til et sportsevent?

Vi har i DIMS længe glædet os til at lancere vores nyeste koncept: Jobbørsen. Vi arbejder her for at hjælpe vores medlemmer med at blive “matchet” med relevante tilbud og har kontakt til både forbund og sportsklubber. Læs mere i opslaget nedenfor og skriv til jobboers@sportsmedicin.dk for at blive oprettet.

Tilbuddet gælder kun for DIMS-medlemmer.

DIMS Traumekursus

DIMS’ nye Trin 3 traumekursus havde en succesfuld debut i 2022 og bliver gjort obligatorisk i Diplomlæge-uddannelsen.
Kurset afholdes i år den 5.-6. juni på Hvidovre hospital og koster kr. 2400,- for DIMS-medlemmer.
Kursusprogram samt information om tilmelding findes på www.sportsmedicin.dk/traumekursus-5-6-juni-2023/


OBS: Frist for tilmelding er rykket til den 28.05.2023!

Idrætsskadebogen, 2. udgave 

Opslagsværket for alle, der er engagerede og aktive i idræt

IDRÆTSSKADEBOGEN er en gennemgribende opdatering af den populære førsteudgave fra 2007, og flere garvede DIMS-medlemmer har bidraget til at opdatere bogen med den nyeste viden.

I 27 kapitler gennemgås de væsentligste aspekter af idrætsskader ud fra den nyeste viden. Bogens første halvdel beskriver bl.a. de samfundsmæssige aspekter af idræt, funktionen af det muskuloskeletale væv, de enkelte komponenters reaktion på belastning og skader samt generelle diagnostiske og behandlingsmæssige principper, herunder genoptræningsstrategier og forebyggelse.
I særskilte kapitler behandles også styrketræning, doping, forsikring og idrætsskader hos børn og unge.
I bogens anden halvdel gennemgås specifikke skader i de enkelte anatomiske regioner, og slutteligt findes nu et nyt kapitel med en samlet oversigt over red flags, så læseren hurtigt kan orientere sig i akutte og subakutte idrætsskader.
I tillæg findes en ordforklaringsliste over nogle af de hyppigst anvendte fagtermer.

Bogen henvender sig til idrætsudøvere, trænere og behandlere på alle niveauer – fra fritidsidræt til konkurrenceidræt på højt niveau. Bogen er skrevet af et kompetent og fagligt specialiseret forfatterhold med vægt på en formidling, der gør stoffet tilgængeligt for både de idrætsengagerede samt læger, fysioterapeuter og kiropraktorer, herunder studerende.

Som DIMS-medlem tilbydes du bogen til en særpris ved køb gennem FADLs forlag:
Ved brug af koden (se udsendte nyhedsbrev) ved check-out får du 25% rabat på bogen, som således kan erhverves for kr 525,- i stedet for kr. 699,-. Koden er gyldig frem til den 31.07.2023.

 

Tilbud om 20% rabat på 9th Stockholm Arthroscopy & Rehabilitation Conference   12.-13.oktober 2023

Stockholm Sports Trauma Research Center afholder konference 12.-13. Oktober 2023 med et spændende program og tilbyder helt ekstraordinært 20% rabat på deltagelse til DIMS-medlemmer.
Mere information samt priser og tilmelding findes på hjemmesiden:
https://ki.se/forskning/the-9th-stockholm-arthroscopy-rehabilitation-conference-october-12-13-2023

Månedens case:

Indsendt af:
Lasse Cederstrøm Larsen, fysioterapeut på skolerne i Oure
Behnam Liaghat ph.d., specialist i sportsfysioterapi og
Klaus Bak, Ortopædkirurg, Adeas Privathospital

En case om konservativ versus operativ behandling af glenohumeral instabilitet.

En 18-årig elitehåndboldspiller som i en håndboldkamp i april 2022 faldt ned på sin højre (dominante) skulder. Han er tidligere faldet ned på samme skulder. Han spillede ikke videre i kampen, og dagen efter var der kamp igen, hvor han forsøgte at deltage, men han havde gener og deltog meget lidt.

13 dage efter blev han set i klinikken og berettede om en god forbedring. Der var ingen hvilesmerter eller natsmerter. Der var fuld fleksion og fuld ekstern rotation med skulder i neutral.

Kendte symptomer blev provokeret, når armen blev ført i kasteposition og i indadrotation, hvor generne var lokaliseret fortil på skulderen. Apprehension test var positiv med lindring ved relokation. Symptomerne var forenelig med anterior instabilitet. Han blev sat i gang med genoptræning og tilpasset almen styrketræning.  

Til opfølgning 14 dage efter var det gået godt fremad med styrken, og på det tidspunkt trænede han almindelig styrketræning med vægte (fx bænkpres, rows og pullups) på stort set samme niveau som tidligere uden at opleve gener. Der var desuden bedre kraft i alle retninger i skulderen, men stadig de generende smerter fortil i skulderen i kasteposition.

Han viderehenvistes på baggrund af forsidesmerter til second opinion hos Behnam Liaghat, der fandt smerte i yderstilling og ved maksimalt isometrisk pres, men fuld kraft. 3-pack testen1 for skader i biceps-labrum komplekset viste ingen palpationsømhed men mild smerte i O’Briens af begge positioner samt kastetest. Test af biceps var normal. Der var i øvrigt spændinger og ømhed i nakke, omkring costa 1 og skuldermuskler både på forside og bagside, og der var nedsat indadrotation (GIRD).

Spilleren fik sideløbende med genoptræningen sat gang i videre udredning gennem sin sundhedsforsikring og fik taget Røntgen, CT og MR.

CT viste følger efter posterior ossøs Bankart læsion med 8% substanstab af glenoidet. Obs revers Hill-Sachs læsion. (Se vedhæftede billeder)

MR viste indkærvning postero-inferiort i caput humeri med mindre underliggende knoglemarvsødem. Hill-Sachs læsion obs. Reverse Bankart læsion med ossøs defekt i cavitas glenoidale med kondrolabral skade og stor posterior og superior labrumlæsion. Uregelmæssig flosset superior glenohumerale ligament, SGHL. Fritliggende 1,3 cm stor excrescens posteriort i ledvæske i glenohumeralleddet – fraktur avulsion fra cavitas med mus obs pro. (Se vedhæftede billeder)

Umiddelbart blev der, ud fra disse fund, sat spørgsmålstegn ved, om patienten ville kunne spille håndbold igen og at operation sandsynligvis ville være påkrævet.

Vi fik pga. den gode funktion og den fortsat gode fremgang lavet en second opinion hos Klaus Bak, der beskrev skulderen som veltrænet og uden synlig atrofi. Aktiv abduktion og fleksion var normal. Udadrotation i neutral normal. Indadrotation med tommel til TH9. Hawkins’ test var negativ. O’Briens test var negativ i både pronation og supination. Dynamic shear test var negativ. Der var ingen scapula-dyskinesi. Scapula retraktions test var negativ. Supraspinatus – styrke 5, Infraspinatus – styrke 5. Subscapularis – styrke 5. Der var ikke Glenohumeral Rotationsdeficit.

Klaus Bak konkluderede, at selvom MR viste posterior labrumavulsion med posterior ossøs defekt på 8 %, kunne forandringerne mistænkes at være adaptive, når man sammenholdt med den gode klinik. Klinisk var patienten fuldstændig stabil og uden positive stress tests. Der blev vurderet, at patienten kunne vende tilbage til kamp over de næste 4-6 uger og fortsætte kamptræning og styrketræning. På det foreliggende var der ingen indikation for operation.

I dette specifikke tilfælde har der været meget lidt sammenhæng mellem billeddiagnostiske fund og patientens reelle symptomer. Der har hele vejen været en ekstraordinært god compliance fra patienten og en vedvarende fremgang af varierende hastighed i processen. Det sværeste var at få genvundet kraften omkring den fulde kasteposition uden provokation af smerterne på forsiden.

(Hos denne patient lå den fulde udadrotation omkring 130 gr.)

Patienten har i dag været i gang med håndbold på eliteniveau siden slutningen af september 2022 efter en optrapningsperiode. Han har ikke på nuværende tidspunkt oplevet nogen tilbagefald eller gener.  Han kan kaste igennem med fuld kraft og føler sig ikke påvirket i sin afvikling af sit skud.  Han har ikke misset en eneste træning eller kamp siden sin tilbagevenden til træning og kamp.

Han bliver fulgt jævnligt og såfremt hans tilstand ændrer sig inden for det næste år, vil der blive foretaget en ny vurdering.

Reference
1 Liaghat B, Pedersen JR, Husted RS, et al
Diagnosis, prevention and treatment of common shoulder injuries in sport: grading the evidence – a statement paper commissioned by the Danish Society of Sports Physical Therapy (DSSF)
British Journal of Sports Medicine 2023;57:408-416.

Husk, at vi tager gerne imod cases eller forslag til emner til vores nyhedsbrev.

Kommende aktiviteter: 

  • 5.-6. juni: DIMS Trin 3 Traumekursus, Hvidovre Hospital
  • 14.-18. august: DIMS Trin 1 Øst, Bispebjerg Hospital
  • 9.-13. oktober: DIMS Trin 2, Bispebjerg Hospital
  • 13. oktober: 9th Stockholm Arthroscopy & Rehabilitation Conference
  • 24. november: Diplomlægeeksamen

Se hjemmesiden www.sportsmedicin.dk/kursuskalender-2023/ for flere detaljer samt info omkring tilmelding.

Dansk Sportsmedicin
Dansk Sportsmedicin (DSM – (www.dansksportsmedicin.dk)) udgives af Dansk Selskab for Fysioterapi (DSSF) og Dansk Idrætsmedicinsk Selskab (DIMS) i samarbejde. Formålet med DSM er at formidle idrætsmedicinsk evidensbaseret viden til anvendelse i den kliniske praksis.

Dansk Sportsmedicin) har i de seneste år gennemgået en forvandling fra det fysiske ’blå blad’ via et online blad til nu at have et mere tidssvarende format hvor der publiceres fokuserede artikler, infographics og podcasts. For ikke at gå glip af nye opslag er det muligt at tilmelde sig DSM’s nyhedsmail via dette link: http://eepurl.com/hRm85r

Rabataftaler:

Idrætsskadebogen ved køb gennem FADLs Forlag
Der opnås 25% rabat på Idrætsskadebogen 2.udgave som medlem af DIMS.

ARCA Crossfit: 
DIMS har indgået en aftale med ARCA, således at du som DIMS-medlem kan træne for 429 kr/md. mod normalt 499 kr/md.
Hvis du som nyt medlem ønsker at oprette dig, kan du følge linket her og automatisk opnå rabatten: www.arca.dk/DIMS
Er du allerede medlem, kan du skrive til kontor@arca.dk at du gerne vil overgå til rabatten og sende et screenshot af nyhedsbrevet som dokumentation for medlemskab.

Sportmaster: 15% rabat på alle i forvejen ikke-nedsatte varer i Sportmaster på Østerbro (København) og Sportmaster i Bruuns Galleri (Århus). 
For at opnå rabatten skal du blot oplyse ved kassen, at du er DIMS-medlem” 

OJSM: Link til gratis adgang til Orthopedic Journal of Sports Medicine findes her.


VJSM: 33% rabataftale som DIMS medlem – link

Sociale medier:

Følg os på vores sociale medier! Kom endnu tættere på Idrætsmedicinen i Danmark, modtag nyheder samt info om arrangementer og bidrag til en spændende debat:

Facebook:

https://www.facebook.com/Dansk-Idrætsmedicinsk-Selskab-672167639483335

Instagram: dansk_idraetsmedicinsk_selskab

For yderligere information se vores hjemmeside: www.sportsmedicin.dk

Husk at alle medlemmer kan ansøge DIMS’ aktivitetspulje, hvor der kan bevilliges kr 20.000,- til et arrangement for min. 10 personer. Læs mere på https://sportsmedicin.dk/dims-aktivitetspulje/

Venlig hilsen

Bestyrelsen