Kære DIMS medlem

Er vi de eneste der savner sne under skiene, Nordens fjelde og Sydens alper?

Dansk Idrætsmedicinsk Selskab indbyder til temadag om ski på Amager Bakke. Forhåbentligt er der ikke længe til, at vi igen kan komme på skiferie. Som optakt til dette byder DIMS alle DIMS-medlemmer til en eftermiddag og aften i skisportens tegn.
Det foregår lørdag den 13. november 2021 kl. 16:00 på Skicenteret ved Amager Bakke/ Copenhill, Vindmøllevej 6, 2300 København. Der er planlagt 2 timers skiløb på Amager bakke (kl. 16.00-18.00) efterfulgt af oplæg om skiskader; forebyggelse, diagnostik og behandling v. Marc Strauss, læge for det Norske Alpin-landshold (kl. 18.00-20.00). Herefter er der middag inkl. 2 øl/vand pr. person.
DIMS betaler en væsentlig del af eventet, men der vil være en egenbetaling for arrangementet på DKK 450,-

Tilmelding sker til mail@sportsmedicin.dk senest den 10.10.2021. Se evt. mere på vores hjemmeside.

Thomas Cup d. 13. oktober 2021 – DIMS udlodder 25 gratis billetter

Endnu et godt tilbud fra DIMS! DIMS inviterer nemlig 25 medlemmer gratis til Danmarks sidste gruppekamp i Thomas Cup d. 13/10-21.
Inden kampen er der oplæg om badmintonskader ved Niels Christian Kaldau og landstræner, Kenneth
Jonassen.
Oplev denne fantastiske begivenhed med kolleger fra DIMS, når Thomas Cup for første gang spilles i Danmark.

De første 25 medlemmer der tilmelder sig, er sikret billet og symposium gratis. Hvis man selv erhverver sig billet, kan man tilmelde sig symposiet gratis. Arrangementet foregår på Ceres Park Arena, Århus d. 13/10-21 kl. 17 (kampstart kl. 19). Tilmelding sendes til: rasmussoerensen@msn.com

Sportskongres 2022

Programmet for Sportskongressen 2022 er nu fastlagt og kan findes på kongressens hjemmeside (www.sportskongres.dk). Der er åbnet for både tilmelding samt indsendelse af abstracts til både poster og oral præsentation. Deadline for indsendelse af abstracts er d. 17. oktober.   

Indkaldelse af kandidater til Ove Bøje-prisen 2022

Ove Bøje prisen uddeles hvert fjerde år og gives til en, som gennem sit virke indenfor forskning, klinik eller undervisning har bidraget væsentligt til at fremme og højne niveauet indenfor klinisk idrætsmedicin.

Der kan være tale om en person, som har befordret forskningsbaseret viden som i sin konsekvens har kunnet anvendes klinisk, eller en person som i sit kliniske arbejde har gennemført forskning og fremmet forskningsbaserede kliniske aktiviteter. Modtageren af prisen er primært dansk, men kan også være fra udlandet og har haft sit virke i Danmark, eller sit arbejdsfelt i tæt relation til danske forskningsinstitutioner med signifikant indflydelse på dansk idrætsmedicinsk virke. 

Deadline for indstilling til prisen er den 1. november 2021. Alle kan indstille til prisen ved at indsende en motiveret anbefaling af maksimalt ½ side, CV maksimalt 2 sider og en referenceliste indeholdende peer reviewed publikationer.
Indstillingen sendes til mail@sportsmedicin.dk.

The 8th Stockholm Arthroscopy Conference October 14-15 2021 – a virtual congress.

Stockholm Sports Trauma Research Center på Karolinska Institute har inviteret til ‘the 8th Stockholm Arthroscopy Conference October 14-15 2021 – a virtual congress’. Som titlen afslører, er kongressen virtuel og der er gratis adgang. Linket til kongressen bliver lagt op et par dage før kongressen på instituttets hjemmeside hvor man også finder programmet og yderligere detaljer.

Månedens stafet springer en måned over, men månedens case fortsætter heldigvis. Vi opfordrer alle DIMS medlemmer til at indsende en spændende case som kunne være interessant for selskabets øvrige medlemmer!

Månedens case:

Indsendt af formand for DIMS Kristoffer W. Barfod, overlæge, ph.d. ved Artroskopisk Center Hvidovre Hospital

Løber 55 km om ugen efter resektion af hele akillessenen.

65-årig mand henvender sig i skadestuen efter at have trådt forkert på venstre fod. Der ses hævelse og blålig misfarvning neden for begge malleoler, der konstateres positiv Matles og Thompsons test samt defekt i akillessenen et par cm over akillessenetilhæftningen.

Patienten er flittig løber og har over de sidste 9 år fået 12 kortikosteroidinjektioner omkring akillessenen pga. akillessenetendinopati og smerter ved løb.

Ved ultralyd konstateres ruptur klods på Calcaneus, hvorfor patienten opereres. Under operationen fjernes den distale spids (ca 1 cm) af akillessenen, da den er degenereret og vurderes uden helingspotentiale. Calcaneus renses op til blødende knogle og senen sys ned til knoglen med to ankre. Et kirurgisk tilfredsstillende resultat.

4 uger efter operationen er der nedbrud af cikatricen og fistulering med pus fra senen (Figur 1). Der er oplagt dyb infektion hvorfor pt bookes til revision.


Figur 1: Fistulering over akillessenen fra dybere liggende infektion.

Ved operation findes akillessenen henflydende sv.t. de distale 5 cm. Den avitale del af akillessenen ekscideres totalt over 5-7cm og ankrene graves ud af calcaneus, så der ikke efterlades fremmedlegeme i dybden. Efter operationen anlægges VAC og såret får lov at hele op fra bunden (Figur 2a). Patienten følges i sårambulatoriet med VAC og sårskift i 4 mdr (Figur 2b+c) til heling af såret.


Figur 2: a) Hele senen er resseceret. b) Efter 3mdr er såret helet fra bundet. c) Fuldt helet sår med let hypergranulationsvæv.

I forløbet udvikler patienten nyresvigt grundet langtidsbehandling med dicloxacillin. Diagnosticeres med kronisk interstitiel nefritis og ligger i dag med eGFR omkring 40, hvilket han følges for i Nefrologisk regi.

Ca. et år efter skaden begynder patienten at løbe igen uden rekonstruktion af senen. 1½ år efter skaden er han oppe at løbe 35-40km om ugen og 3 år efter løber han 45-55km om ugen. Ved undersøgelse 1½ år efter skaden er såret lægt. Der står en tydelig vævsstreng af tykkelse som en finger mellem calcaneus og triceps sura (Figur 3a). Ved ultralyd står vævsstrengen tydeligt frem og bevæger sig som en sene. Der er kontinuitet af vævsstrengen med bevægelse af ankelleddet ved Thompsons test. Ved Mattles test på strakt knæ ses nogen forlængelse af akillessenen idet foden går i let dorsifleksion (Figur 3b).

Gennem hele forløbet har patienten haft en stærk tro på, at det nok skulle gå. Trods svære komplikationer og bivirkninger har han bevaret en positiv indstilling til sit problem og troet på, at han ville komme tilbage til løb.

Opsummerende pointer fra casen

  • Man skal aldrig sige aldrig. Kroppen og psyken kan overvinde meget.
  • Akillessenelignende væv kan hos nogle gendannes uden rekonstruktion på trods af total ressektion af senen.
  • Behandling med gentagne injektioner med kortikosteroid er formentlig forbundet med øget risiko for ruptur samt infektion ved efterfølgende kirurgi.
  • Langtidsbehandling med dicloxacillin er ikke uden risici.

Kommende aktiviteter: 

DIMS kurser / Årskongres:

  • Medlemsarrangement Thomas Cup d. 13. oktober 2021, Århus
  • DIMS Trin 2 (Bispebjerg Hospital) Uge 41 (Tilmelding via hjemmesiden)
  • Medlemsarrangement Copenhagen Hill, 13. november 2021.
  • DIMS Diplomlægeeksamen, 26. november 2021 (Tilmelding via hjemmesiden)
  • DIMS Trin 1 Vest (Regionshospitalet Silkeborg) Uge 3 2022 (Tilmelding via hjemmesiden)
  • Scandinavian Sports Medicine Congress / SportsKongres 3.-5. Februar 2022

Øvrige kurser / tilbud:

Rabataftaler:

Nordic Trainer:

Som medlem af DIMS får du et særligt tilbud på 15% ved køb af en Nordic Trainer i 2021, samt en gratis personlig træning af en af Nordic Strong’s trænere. 

Gå ind på www.nordicstrong.com og ved checkout brug rabatkoden DIMS2021. 

Har du andre spørgsmål? Kontakt Nordic Strong på contact@nordicstrong.com eller skriv via deres Instagram www.instagram.com/nordicstrong.com 

ARCA (tidligere Crossfit Copenhagen): 369 kr./md i stedet for 469 kr./md. 

Ønsker du at benytte tilbuddet, skal du sende en mail til kontor@arca.dk, hvor du skriver at du er DIMS-medlem og vedhæfte et screendump af dette nyhedsbrev eller anden dokumentation for dit DIMS-medlemskab. 

Sportmaster:  15% rabat på alle i forvejen ikke-nedsatte varer i Sportmaster på Østerbro (København) og Sportmaster i Bruuns Galleri (Århus). 

For at opnå rabatten skal du blot oplyse ved kassen, at du er DIMS-medlem” 


OJSM:
Link til gratis adgang til Orthopedic Journal of Sports Medicine findes her.


VJSM:
33% rabataftale som DIMS medlem – link

For yderligere information se vores hjemmeside: www.sportsmedicin.dk

Eller vores Facebook gruppe: “Dansk Idrætsmedicinsk Selskab”

Venlig hilsen

Bestyrelsen i DIMS