Kære DIMS medlem

Nyt fra den idrætsmedicinske scene i Danmark

Diplomlæge Kristoffer W. Barfod er tiltrådt som professor på Bispebjerg hospital pr 1/1 2024.

Kristoffer Barfod er i en alder af 44 år blevet den kun 5. idrætsortopædiske professor i DK.

Vi har spurgt Kristoffer, hvad han ønsker at bidrage med til det idrætsortopædiske felt i DK:

”Vi sætter alle et aftryk. Vi hjælper idrætsudøvere, og vi udvikler feltet. Med professoratet håber jeg at kunne bidrage til behandlingen af idrætsskader i bred forstand. Mit fokus vil være på seneskader samt regenerativ og artroskopisk kirurgi.

Mange af vores behandlinger virker på nogle, men ikke på alle patienter. Vi skal finde ud af hvorfor.

Vi skal lave landsdækkende multicenterforsøg, hvor vi inkluderer nok patienter til at kunne udtale os om relevante subgrupper. Et gennemsnit af alle mellem 18 og 50 er sjældent rigtigt interessant, men bliver vi i stand til at udtale os om f.eks. sportsaktive kvinder i alderen 18-25, bliver det pludselig relevant. For at muliggøre dette, skal vi arbejde sammen på tværs af landet. På sigt kan vi udvikle en mere personaliseret og evidensbaseret behandling, hvor f.eks. AI drevne behandlingsalgoritmer kan hjælpe os til at selektere patienterne til den behandling, som de har størst glæde af.

Vi skal også være med på den hurtige og spændende udvikling af faget. Der introduceres løbende nye procedurer, materialer og teknikker. Områder som robotkirurgi og stamcelleterapi får megen opmærksomhed internationalt, men der mangler ordentlig evidens. Vi skal udvikle og undersøge disse behandlinger i kontrollerede forsøg og derigennem sikre, at vi i Danmark introducerer de behandlinger som reelt hjælper patienterne og undlader at introducerer behandlinger der hovedsageligt hjælper behandlerens pengepung.

Det er sjovt at være idrætskirurg. Det skal det også være i fremtiden!”

Padel og Pagne

DIMS inviterer til Padel og Pagne d. 3. maj kl 16 på Padel Yard Reffen.

Vi håber på at se mange glade DIMS-medlemmer til dette sportslige, faglige og sociale arrangement.

Program:

Kl. 16-18. Padel
Kl. 18-19 Skader i padel. Oplæg ved Kim Lykke, fysioterapeut for Davis Cup landsholdet i tennis og formand for DIMS, Niels Christian Kaldau. Der serveres champagne til foredraget.
Kl. 19-? Mad og drikke på Reffen, på egen regning

Pris: Gratis tilmelding til Padel og foredrag for DIMS-medlemmer. Mad og drikke efterfølgende for egen regning.

Tilmelding:
Skriv til sekretær, Trine Stefanski på mail@sportsmedicin.dk
Der er reserveret 15 pladser til ordinære medlemmer og 15 pladser til ekstraordinære medlemmer. (ved ledige pladser kan ikke-medlemmer deltage for kr. 300)

Tilmeldingsfrist: D. 26. april

 

Månedens case

Indsendt af Søren Jensen Rahbek, HU-læge i rheumatologi, Regionshospitalet Viborg, DBU U17K og Aarhus Fremad Fodbold.

22-årig fodboldspiller fik i efteråret 2022 et trælår på venstre side. Skaden blev behandlet som vanligt med kompression og dosering af træning, hvorefter han var tilbage i træning efter ganske få uger. Cirka 1 måned efter præsenterer han en hævelse på cirka 5×10 cm lateralt på låret cirka 10-15 cm distalt for hofteledet. Området er uømt, skarpt afgrænset og ballonerende ved palpation. Han har ingen gener ved kamp eller træning. Ultralydsscanning viste en tydelig væskebræmme på 1 cm beliggende imellem muskelfascier, obs hygrom (Billede 1).

Hygromer kan opstå efter skader fx muskelkontusion eller -bristning. Vi kender også dette fænomen fra efterforløbet af subdurale hæmatomer, hvor kronisk subduralt hæmatom (hygrom) er en kendt komplikation [1]. Diagnosen stilles ved ultralydscanning. Hvis væskeansamlingen ikke aftager på aflastning, kan man ultralydvejledt udtømme ansamlingen, hvilket vi i samråd med spilleren gjorde, da der er en betydelig risiko for kalcifikation og dermed stivhed og smerter på længere sigt. Der blev tømt 60-70 ml serøs blodtingeret væske (Billede 2) og kaviteten syntes efterfølgende tom. Spilleren blev rådet til dosering af træning og kompression i efterforløbet.

1 måned efter var væskeansamlingen recidiveret med en fuldstændig lignende mængde væske. Vi valgte at udtømme væsken endnu engang og anlægge 40 mg Kenalog i hulrummet, efterfølgende blev spilleren rådet til fuld pause i 4 uger, hvilket belejligt faldt sammen med vinterpausen.
3 måneder efter gentog vi UL der fortsat viste væske omend en mindre mængde.
Der var på intet tidspunkt smerter eller funktionelle gener ved tilstanden.

Casen her repræsenterer et kendt dilemma i idrætsmedicin, nemlig spørgsmålet om skadesbehandling på den korte versus den lange bane, og vejledning af idrætsudøveren i hvad konsekvensen af valg af behandling er. I dette tilfælde var der tale om en spiller med stor sportslig betydning for klubben, hvilket lagde et ekstra pres ifht hvor længe man fra trænerstaben kunne acceptere en pause, når nu spilleren ikke havde smerter og i øvrigt var i god spillemæssig form. Opgaven lå i at minimere risikoen for at spilleren får smerter/komplikationer på lang sigt, samtidig med at han kan bidrage så meget som muligt nu og her. Som holdlæge har man heldigvis den fordel, at man kan følge sine ‘patienter’ ganske tæt og vurdere behovet for intervention løbende, og således imødekommende så mange behov som muligt.

DIMS Traumekursus/ Trin 3

Diplomlægepakke – spar 15% af prisen

Det er nu muligt at købe en samlet diplomlæge kursuspakke.

Denne indeholder:
Trin 1 i Øst eller Vest (valgfrit)
Trin 2
Traumekursus
Eksamen

Pakken kan købes gennem DIMS’ hjemmeside: https://sportsmedicin.dk/samlet-diplomlaege-kursuspakke-spar-15

Kurserne tilmeldes efter køb af pakken på mail@sportsmedicin.dk

Kurser og eksamen skal afholdes inden for 3 år fra købsdato.

Kommende aktiviteter: 

Se hjemmesiden www.sportsmedicin.dk/kursuskalender-2023/ for flere detaljer samt info omkring tilmelding.

Dansk Sportsmedicin

Dansk Sportsmedicin DSM – www.dansksportsmedicin.dk udgives af Dansk Selskab for Fysioterapi (DSSF) og Dansk Idrætsmedicinsk Selskab (DIMS) i samarbejde. Formålet med DSM er at formidle idrætsmedicinsk evidensbaseret viden til anvendelse i den kliniske praksis.

Dansk Sportsmedicin har i de seneste år gennemgået en forvandling fra det fysiske ’blå blad’ via et online blad til nu at have et mere tidssvarende format, hvor der publiceres fokuserede artikler, infographics og podcasts. For ikke at gå glip af nye opslag er det muligt at tilmelde sig DSM’s nyhedsmail via dette link: DSM’s nyhedsmail

DIMS’ medlemsfordele 2024:

Puregym Fitness: 15% rabat på medlemskab + gratis oprettelse.

ARCA Crossfit:
DIMS har indgået en aftale med ARCA, således at du som DIMS-medlem kan træne for 429 kr/md. mod normalt 499 kr/md.
Hvis du som nyt medlem ønsker at oprette dig, kan du følge linket her og automatisk opnå rabatten: www.arca.dk/DIMS
Er du allerede medlem, kan du skrive til kontor@arca.dk at du gerne vil overgå til rabatten og sende et screenshot af nyhedsbrevet som dokumentation for medlemskab.

Nordic Strong:
Nordic Strong er et nyt træningskoncept, som har vundet stor fremgang det seneste år. Træningen er ultra-effektiv og foregår på Nordic/Thorax-trainere. Perfekt som træning til fx Vasaloppet.
Du kan som DIMS-medlem få 10% rabat på deres medlemskaber. Læs mere på https://nordicstrong.com

OJSM: Rabat på publikation i OJSM (Impact Factor 3,4): 1.125$, hvilket er 2-4 gange billigere end andre open acces tidsskrifter med samme impact factor. Link til gratis adgang til Orthopedic Journal of Sports Medicine findes her.


VJSM: 33% rabataftale som DIMS medlem – link

Sociale medier:

Følg os på vores sociale medier! Kom endnu tættere på Idrætsmedicinen i Danmark, modtag nyheder samt info om arrangementer og bidrag til en spændende debat:

Facebook:

https://www.facebook.com/Dansk-Idrætsmedicinsk-Selskab-672167639483335

Instagram: dansk_idraetsmedicinsk_selskab

For yderligere information se vores hjemmeside: www.sportsmedicin.dk

Husk at alle medlemmer kan ansøge DIMS’ aktivitetspulje, hvor der kan bevilliges kr 20.000,- til et arrangement for min. 10 personer. Læs mere på https://sportsmedicin.dk/dims-aktivitetspulje/

Venlig hilsen

Bestyrelsen